fbpx

Wat is Medical Taping Concept?

De basis van deze behandelmethode is in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achtergrondgedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld bloedcirculatie en lymfeafvoer en de lichaamstemperatuur regeling. Als spieren niet goed functioneren, kan dat een scala aan klachten en aandoeningen veroorzaken. Voortbouwend op deze gedachte, werden elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie konden ondersteunen, zonder de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Eind 1998 heeft FysioTape BV zich sterk gemaakt om Kenzo Kaze, één van de grondleggers van de Japanse tapemethode, naar Europa te halen om trainingen te geven aan fysiotherapeuten. Vanaf 1999 groeide het aantal artsen en fysiotherapeuten, die zich deze tapemethode eigen hadden gemaakt, zeer snel.

Het gevolg hiervan was dat er steeds meer mogelijkheden werden ontdekt. Nieuwe technieken en aanvullingen uit Korea, Europa en de V.S. volgden elkaar in snel tempo op.

Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethodes, zoals “Lymf Tapen”, “Cross Tapen” en “Segmentaal Tapen”. Deze meer volledige behandelmethode wordt vandaag de dag aangeduid met ‘Medical Taping Concept’. Al deze methodieken zijn vervolgens door Josya Sijmonsma samengebracht in het Medical Taping Concept Manual.

cure tape - fysio tape

Welke zijn de toepassingen?

Deze methode heeft een zeer breed toepassingsgebied.

Een kleine opsomming van mogelijke indicaties zijn:
SI gewricht en bekkeninstabiliteit,frozen shoulder, golfer elleboog, hallux valgus, hooikoorts, impingment syndroom, kaakontsteking, lage rugklachten, lymfoedeem, menstruatiepijn, nek-schouderklachten, Osgood-Schlatter, piriformis syndroom, retropatellaire klachten, Shin splint, tenniselleboog, verzwakte musculatuur, instabile gewrichten, menstruatie pijn.

Binnen het Medical Taping Concept kunnen diverse structuren of weefsels van het lichaam met verschillende tape technieken worden behandeld. Veelal zal een combinatie van technieken gebruikt worden om een optimaal resultaat te behalen.
Het beste behandelresultaat wordt natuurlijk gehaald als de oorzaak van de klacht kan worden behandeld en niet alleen de gevolgen of de symptomen. De kennis en de vaardigheid om het probleem juist vast te stellen, komt daarom op de eerste plaats. Vervolgens moet er voldoende kennis en vaardigheid aanwezig zijn om de technieken goed te kiezen, zorgvuldig uit te voeren en juist te combineren.Door een goede tapecombinatie te kiezen, kan het probleem op meerdere niveaus tegelijk aangepakt worden, waardoor een complete behandeling ontstaat.     bron : Fysionair – Josya Sijmonsma

MTC- Medical Taping Concept is  een  geweldige aanvulling aan  sportmassage maar ook een therapie op zichzelf voor het ondersteunen tijdens het herstel na blessuren of het voorkomen er van.

Zoals je van mij kan verwachten , ook bij Medical Taping hoort een grondige anamnese en inspectie. Afspraak maken?

 

Average Rating 5 out of 5 stars

Kigelia en MG © 2018. All rights reserved.