fbpx

Uit onderzoek van het CNV bleek onlangs dat ruim 40% van de ondervraagde werknemers meer fysieke klachten ervaren sinds ze vanwege de coronacrisis vanuit huis werken.

Zit je een beetje lekker, terwijl je dit artikel leest? Waarschijnlijk wel. Maar zit je ook netjes met een rechte rug, schouders ontspannen naar achteren en de voeten op de grond? Dat is iets minder waarschijnlijk. Veel mensen hebben de slechte gewoonte om een verkeerde zithouding aan te nemen, ook – en misschien wel vooral – nu we weer minder naar kantoor gaan. 

Uit onderzoek van het CNV bleek onlangs dat ruim 40% van de ondervraagde werknemers meer fysieke klachten ervaren sinds ze vanwege de coronacrisis vanuit huis werken. Een nogal hoog percentage, zeker als je bedenkt hoeveel mensen er in totaal thuiswerken in deze tijd. Dat er zoveel mensen zijn met lichamelijke klachten, kan verschillende oorzaken hebben. 

Stijve of pijnlijke spieren door slechte werkhouding

Een van die oorzaken, en misschien ook wel de belangrijkste, voelde je waarschijnlijk al aankomen: een verkeerde werkhouding. Lekker onderuitgezakt achter je computer, je collega’s zien toch niet hoe je erbij zit. Maar aan het eind van de werkdag is je nek stijf of doet je rug pijn, en voel je je allesbehalve fit. We legden in een eerder artikel al eens uit wat een goede zithouding is en hoe belangrijk het is voor je algehele gezondheid. Zeker als je thuis werkt en je misschien geneigd bent om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, is het goed om eens extra op je werkhouding te letten.

Onrust in je hoofd leidt tot fysieke problemen

Maar ook gevoelens van stress of angst, mentale klachten dus, kunnen leiden tot fysieke problemen. Je lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, en zit je mentaal niet goed in je vel, dan heeft dat ook zijn weerslag op je fysieke toestand. Misschien is je evenwicht tussen werk en privé door het thuiswerken verstoord, weet je niet zeker of je je baan wel zult houden, of voel je je door de pandemie geïsoleerd. Als je gestrest bent, zal je al snel je spieren te veel aanspannen en oppervlakkiger ademhalen, wat leidt tot hoofd-, nek- of rugpijn, en lichamelijke vermoeidheid. Neem daarom genoeg pauzes tussendoor en ga bijvoorbeeld iedere dag even naar buiten om te bewegen en op andere gedachten te komen.

Massage ter ontspanning of pijnverlichting

Veel mensen die last hebben van fysieke klachten door stress of een verkeerde werkhouding, wenden zich in eerste instantie tot een fysiotherapeut. Maar voordat je pijn gaat proberen op te lossen door middel van oefeningen, is het ook een goed idee om je spieren eerst eens los te laten masseren. 

Als masseur/massagetherapeut neem ik de tijd om de oorzaak van de pijn op te sporen en effectief te behandelen. Het is soms namelijk heel verrassend om te zien waar de pijn precies vandaan komt. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van je nek, maar de oorzaak daarvan kan liggen in je onderrug of zelfs in je benen! Een ontspanningsmassage of stoelmassage kan wonderen doen als je mentaal en fysiek te gespannen bent. Is er meer aan de hand en blijft de pijn aanhouden? Dan kun je baat hebben bij massagetherapie of triggerpoint-therapie.

Een goede houding als uitgangspunt

Ook geef ik als lichaamsspecialist tips over een goede werkhouding. Uit het CNV-onderzoek bleek namelijk ook dat 35% van de thuiswerkers niet weten of hun werkhouding wel goed is. Als blijkt dat jouw klachten voortkomen uit een structureel verkeerde houding, kunnen we samen kijken hoe je je postuur kunt verbeteren. De positieve effecten van een massage houden tenslotte niet lang stand als je direct weer terugvalt in een ineengekrompen of gespannen houding.

Tijd voor jezelf

Het werken vanuit huis heeft natuurlijk niet alleen maar schaduwkanten. Veel mensen zijn ook productiever, zijn minder tijd kwijt aan vergaderingen en houden ’s avonds tijd over omdat ze niet in de file staan. Besteed de tijd die je overhoudt dan ook aan jezelf. Verwen jezelf met een ontspannende massage of neem eindelijk eens de tijd om die steeds terugkerende nekpijn te verhelpen. 

Kigelia is – ook nu – open voor consult en behandelingen. Natuurlijk houden we ons hierbij strikt aan de veiligheidsvoorschriften. Bekijk onze diensten of maak online een afspraak.

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Average Rating 5 out of 5 stars

Kigelia en MG © 2018. All rights reserved.