fbpx

Er bestaan veel misvattingen over detoxen. Dat is niet verwonderlijk, aangezien er online en op social media van alles wordt beweerd.

Omdat het soms lastig kan zijn om feit van fabel te onderscheiden, neem ik in deze blog een aantal beweringen over detoxen onder de loep. Sommige detoxmethodes die online worden gepropageerd zijn namelijk helemaal niet zo gezond. Sterker nog, sommige van die methodes (bijvoorbeeld methodes waarbij het lichaam wordt ontgift met klei of kalk) kunnen juist schadelijk zijn voor je lichaam! Maar laat ik beginnen met een korte uitleg over detoxen, want wat is een detox nou eigenlijk?

Wat is detoxen nou eigenlijk?

Detoxen is een manier om je lichaam te ontgiften. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van een sapkuur, het gebruik van supplementen, oil-pulling of het aanpassen van je voedingspatroon. Veel mensen die aan een detoxkuur beginnen, doen dit vanuit een bepaalde overtuiging: sommigen zien het als een ‘makkelijke’ manier om na een periode van ongezond eten hun lichaam te reinigen, anderen vinden het een ideale manier om hun levensstijl om te gooien.

Misverstanden over detoxen

1. Detoxen is nodig om je lichaam te reinigen.

Fabel

Een gezond lichaam is heel goed in staat om zelf afvalstoffen af te voeren. Daar zorgen je nieren en je lever voor. Maar het is wél belangrijk om te zorgen dat deze organen in topconditie zijn. Gezonde voeding kan daarbij helpen. Zo zijn er een aantal voedingsstoffen (zoals bitterstoffen) die helpen je lever gezond te houden zodat deze goed zijn werk kan blijven doen. Bitterstoffen activeren de afgifte van gal in de darmen. Via de gal worden de afvalstoffen van de lever in de darmen geloosd en vervolgens afgevoerd. Bitterstoffen zitten onder andere in witlof, andijvie en grapefruit.

Verder is het voor de gezondheid van je lever belangrijk om voldoende water te drinken. Zo bevorder je de afvoer van afvalstoffen en verklein je het risico op galstenen. Deze ontstaan wanneer de lever en de galblaas verstopt raken en het gal niet meer goed kunnen afgeven.

2. Detoxen is goed voor je weerstand.

Deels feit

Detoxen is alleen gezond als je dat op een veilige en verantwoorde manier doet. Een sapkuur waarbij je een week alleen op puur fruitsap leeft is geen goed idee. Zo krijg je namelijk vooral veel koolhydraten (suikers) binnen en mis je allerlei belangrijke voedingsstoffen.

Tijdens een detox is het vooral belangrijk om je te richten op gezonde en gebalanceerde voeding. Op die manier bereik je het beste resultaat. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Begin bijvoorbeeld met het eten van meer groente en fruit. Meerdere grote onderzoeken hebben aangetoond dat voldoende groente en fruit eten in verband staat met een lager risico op verschillende (chronische) ziektes, waaronder hart- en vaatziektes. Ook zijn er bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld blauwe bessen), groenten met veel betacaroteen (bijvoorbeeld wortelen) en kruisbloemige groenten (bijvoorbeeld broccoli en bloemkool) die bescherming kunnen bieden tegen verschillende soorten kanker.

3. Een sapkuur is super gezond.

Fabel

Voorstanders van sapkuren beweren dat het een ideale manier is om je lichaam te reinigen. Het probleem is echter dat je tijdens de meeste sapkuren niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Je lichaam heeft koolhydraten, eiwitten en vetten nodig om gezond te blijven. Dit zijn macronutriënten. Samen met micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen) zorgen macronutriënten ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren.

Tijdens een sapkuur op basis van fruit- of groentesappen krijg je vooral veel koolhydraten binnen. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor je lichaam (bijvoorbeeld spierafbraak door een tekort aan eiwitten) en energieniveau. Ook kun je door een sapkuur last krijgen van je darmen. Wanneer je na een sapkuur immers weer overstapt op vast voedsel, moeten je darmen daar weer aan wennen.

4. Een detox is een crashdieet.

Deels feit

Veel mensen gebruiken een detox als een manier om snel wat gewicht kwijt te raken. Helaas is het gewicht dat je tijdens het detoxen verliest vaak geen vet, maar voornamelijk vocht.

Dat werkt zo: Wanneer je tijdens een detox langdurig te weinig koolhydraten binnenkrijgt, daalt het glucosegehalte in je bloed. Dit effect treedt ook op wanneer je juist veel ‘snelle’ koolhydraten binnenkrijgt, bijvoorbeeld fruitsuikers (wat vaak het geval is tijdens een sapkuur). Je krijgt dan last van sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Wanneer het glucosegehalte in je bloed erg laag is, probeert je lichaam het energietekort op te lossen door glycogeen los te laten. Glycogeen is een suiker dat in je lever en spieren is opgeslagen. Wanneer de glycogeenvoorraad in je lichaam wordt aangesproken, komt er veel water vrij. Het gewichtsverlies op de weegschaal is dus eigenlijk vooral te danken aan vochtverlies. Zodra je na het detoxen weer genoeg energie binnenkrijgt, vult je lichaam de glycogeenvoorraad (inclusief vocht) automatisch weer aan.

5. Een detox is een goede manier om je levensstijl om te gooien.

Deels feit

Een detox kan voor sommige mensen een kickstart zijn voor een gezondere levensstijl. Veel mensen voelen zich aan het begin van een detox helemaal niet fijn, maar gaan na zo’n detox wel een stuk bewuster om met eten en drinken.

Voedings- en leefstijladvies bij Kigelia

Wil jij graag aan de slag met een gezonder eetpatroon? Ik kijk graag samen met jou naar een voedingsplan om jouw lichaam te ondersteunen, waarin gezonde voeding opgenomen wordt waardoor je lichaam optimaal kan functioneren. Ik geef advies, ondersteun en coach. Kortom, ik help je met een praktische vertaling van orthomoleculaire voedingsadviezen naar een lekker en uitvoerbaar eetpatroon. Daarnaast kan ik je helpen met andere aspecten rondom een gezonde leefstilj, zoals beweging en ontspanning.

Ik vind het belangrijk dat adviezen bij je passen, dus ik geef pas advies nadat ik eens goed geluisterd heb naar jouw specifieke wensen en behoeften.

Wil je meer weten over orthomoleculaire voeding? Of zijn er andere voedingsgerelateerde onderwerpen waar je graag meer over wil lezen in een volgende blog? Laat het me weten!

Speciale DETOX ritual-actie bij Kigelia

Bij Kigelia bied ik speciale DETOX ritual-behandelingen aan. Geen detoxkuur zoals in bovenstaande voorbeelden, maar een speciale behandeling om je lichaamseigen ontgiftingsmechanisme te ondersteunen.

Van 16 september tot 15 oktober krijgen bestaande cliënten 10 euro korting op een DETOX ritual-behandeling voor 1 kant van het lichaam. In plaats van 70 euro betaal je slechts 60 euro! Wil je liever een behandeling voor beide kanten van je lichaam? Dan betaal je nu maar 90 euro in plaats van 100 euro. 

En dan is er nog de volledige DETOX-behandeling. Deze behandeling begint met een uitgebreide lichaamsreiniging (voorkant van het lichaam), gevolgd door een 7 tot 10 dagen durende detoxkuur om de afvoer van giftige afvalstoffen uit de lever, nieren en het maag-darmkanaal te stimuleren. Hierbij gebruik je ook een aantal supplementen om je lichaam tijdens het ontgiftingsproces extra te ondersteunen. Een week na de eerste lichaamsreiniging keer je terug voor een tweede behandeling (achterkant lichaam).

Voor de volledige DETOX-behandeling betaal je tussen 16 september en 15 oktober slechts 285 euro in plaats van 312,75 euro! 

Verder verloot ik onder al mijn cliënten die gebruikmaken van een van de DETOX ritual-aanbiedingen en die geabonneerd zijn op mijn online nieuwsbrief, een speciale prijs, namelijk een paar Ahimsa Silk Gloves. 

Meer informatie over de verschillende DETOX ritual-behandeling en andere Lakshmi rituals vind je op mijn website.

Hartelijke groeten,

Moreno

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Average Rating 5 out of 5 stars

Kigelia en MG © 2018. All rights reserved.